Na Florydzie planowane jest powstanie zakładów produkujących bioetanol bazujących na słodkim sorgo. Eksperyment ma pokazać czy słodkie sorgo może być alternatywą dla kukurydzy w amerykańskiej produkcji biopaliw - podała FAMMU/FAPA.
Słodkie sorgo wydaje się lepszym surowcem ze względu na wyższą zawartość cukru i większą energetyczności. Roślina uprawiana jest przede wszystkim w południowo-wschodniej części kraju i wykorzystywana na cele paszowe. Aby otrzymać z niej etanol trzeba ją najpierw poddać zmiażdżeniu i ekstrakcji soku, który poddaje się następnie procesowi destylacji prowadzącej do powstania etanolu.
Budową zakładów produkujących etanol ze słodkiego sorgo zainteresowanych jest kilka firm, takich jak U.S. EnviroFuels, Energie czy DeGrande bioFuels. Choć nie brak sceptycznych głosów na temat tego przedsięwzięcia, generalnie ocenia się, iż słodkie sorgo bardziej pasuje do klimatu Florydy niż kukurydza. Jego uprawa wymaga mniej wody i nawozów, a roślina lepiej znosi upalne, tropikalne i subtropikalne warunki.
KOMENTARZE (0)
Do artykułu: Na Florydzie powstanie pierwsza fabryka bioetanolu z słodkiego sorgo