PARTNER PORTALU partner portalu wnp.pl

Naftoport przejął dwa stanowiska w Porcie Północnym

Autor: wnp.pl (Marcin Szczepański)
07-07-2010 15:09

Stanowiska O i P w bazie przeładunku paliw w porcie gdańskim kupił w ubiegłym tygodniu Naftoport – jedna ze spółek Grupy PERN. Stanowiska przeznaczone do przeładunku paliw i ropy naftowej zakupiono od spółki Port Północny należącej od kilku miesięcy do belgijskiej grupy Sea Invest.

Naftoport jest obecnie właścicielem terminalu posiadającego 4 stanowiska (O, P, R i T) o zdolności przeładunkowej łącznie ok. 33 mln ton ropy naftowej rocznie, co zabezpiecza potrzeby polskich rafinerii oraz dwóch zakładów niemieckich połączonych z systemem rurociągów „Przyjaźń”.

- Zarządzanie przez Naftoport całością bazy paliw w porcie gdańskim zapewni możliwość poprawy warunków technicznych jej funkcjonowania oraz poziomu bezpieczeństwa jedynego na polskim wybrzeżu morskiego terminala przeładunku ropy naftowej – mówi prezes zarządu PERN „Przyjaźń” Robert Soszyński. - Spółka planuje modernizację przejętych stanowisk, a także rozbudowę uwzględniającą obsługę przeładunków na potrzeby planowanej przez PERN bazy zbiornikowej w porcie gdańskim - dodaje.