Orlen wydał stanowisko w sprawie podwyżek płac

Autor: PAP/PSZ
12-02-2018 12:47
Orlen wydał stanowisko w sprawie podwyżek płac

Władze Orlenu muszą prowadzić negocjacje płacowe ze związkowcami.

Fot. DarwelShots / Shutterstock.com

Wolą zarządu PKN Orlen jest ukształtowanie przyrostu wynagrodzeń pracowników spółki w efekcie społecznego porozumienia ze związkami zawodowymi - zaznaczyło biuro prasowe koncernu, odnosząc się do trwających tam negocjacji płacowych.

• W całej grupie Orlen pracuje ponad 19,5 tys., z czego 4,5 tys. jest zatrudnionych w zakładzie głównym w Płocku.
  • Zgodnie z danymi Orlenu za 2017 r. średnia płaca brutto wzrosła tam w tym czasie do 10 tys. 250 zł.
  • W minionym roku Orlen wypracował rekordowy zysk netto na poziomie ponad 7,17 mld zł.
Negocjacje płacowe zarządu i związków zawodowych PKN Orlen odbywają się w z początkiem każdego roku. Zgodnie z obowiązującym tam Zakładowym Układem Zbiorowym Pracy (ZUZP), porozumienie w sprawie wzrostu wynagrodzeń dla pracowników w danym roku powinno być zawarte zawsze do końca lutego, natomiast w przypadku braku takich uzgodnień, pracodawca wydaje własne zarządzenie, w marcu.

"Wolą zarządu PKN Orlen jest ukształtowanie przyrostu wynagrodzeń pracowników spółki w sposób negocjacyjny, na drodze społecznego porozumienia ze związkami zawodowymi. Porozumienie to powinno być dostosowane do wyzwań, jakie stoją przed firmą, godząc w sposób racjonalny interesy pracodawcy, jak i przedstawicieli pracowników" - podkreśliło biuro prasowe Orlenu.

Odpowiadając na pytania dotyczące rozpoczętych w styczniu negocjacji płacowych między przedstawicielami zarządu i związków zawodowych, PKN Orlen podał, że "zgodnie z ustaleniami stron, kolejne spotkanie negocjacyjne odbędzie się 21 lutego". "Do negocjacji zaproszone zostały wszystkie działające w spółce organizacje związkowe" - zaznaczył płocki koncern.

Biuro prasowe PKN Orlen zastrzegło jednocześnie, iż "do czasu zakończenia rozmów ze związkami zawodowymi" spółka "nie upowszechnia szczegółowych informacji dotyczących składanych przez strony propozycji".

Nowy prezes, te same rozmowy

W miniony czwartek (8 lutego) w PKN Orlen odbyło się pierwsze spotkanie nowego prezesa spółki Daniela Obajtka ze związkami zawodowymi.

Według przedstawicieli zakładowych organizacji związkowych, w tym największych z działających tam - związku zawodowego pracowników ruchu ciągłego oraz NSZZ "Solidarność", ustalono wtedy m.in., że rozpoczęte wcześniej, gdy prezesem spółki był jeszcze Wojciech Jasiński, negocjacje płacowe powinny zostać sfinalizowane do końca lutego, jak przewiduje ZUZP.