PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

Orlen wydał stanowisko w sprawie podwyżek płac

Autor: PAP/PSZ
12-02-2018 12:47

Wolą zarządu PKN Orlen jest ukształtowanie przyrostu wynagrodzeń pracowników spółki w efekcie społecznego porozumienia ze związkami zawodowymi - zaznaczyło biuro prasowe koncernu, odnosząc się do trwających tam negocjacji płacowych.

Czytaj także: To dopiero początek kadrowego trzęsienia ziemi w Orlenie

W spotkaniu ze związkowcami PKN Orlen, które miało charakter informacyjny, oprócz prezesa Obajtka, uczestniczyła także nowa dyrektor kadr w tej spółce - Wioletta Kandziak, która zastąpiła na tym stanowisku odwołaną ostatnio Grażynę Bakę. Związkowcy płockiego koncernu podtrzymali swoje stanowisko, że celem tegorocznych negocjacji płacowych powinien być obligatoryjny wzrost wynagrodzeń.

"To było spotkanie bardzo konstruktywne, bardzo dobrze rokujące na naszą przyszłą współpracę, również w sprawach bieżących, dotyczących całej grupy kapitałowej" - mówił po czwartkowym spotkaniu przewodniczący Komisji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" PKN Orlen Henryk Kleczkowski.

PKN Orlen jest największym, strategicznym podmiotem branży rafineryjno-petrochemicznej w Polsce i jednym z największych w Europie. W zakładzie głównym spółki w Płocku zatrudnionych jest ponad 4,5 tys. pracowników, a w całej grupie Orlen ponad 19,5 tys.

Tydzień temu rada nadzorcza płockiego koncernu dokonała zmian w zarządzie tej spółki, odwołując m.in. prezesa Wojciecha Jasińskiego i powołując na to stanowisko Daniela Obajtka.

Największe związki w PKN Orlen, w tym także związek branżowy grupy kapitałowej płockiego koncernu, jeszcze z początkiem stycznia wysłały pismo do ówczesnego prezesa płockiego koncernu, podkreślając, że "obligatoryjna podwyżka wynagrodzeń wszystkich pracowników jest niezbędnym czynnikiem ukształtowania systemu wynagrodzeń w tym roku".

Związkowcy przypomnieli wtedy, że w 2017 r. nie doszło tam do zawarcia porozumienia płacowego. Zaznaczyli też, iż rekordowe wyniki spółki "to zasługa pełnego zaangażowania pracowników, którzy coraz częściej obarczani są dodatkowymi zadaniami w ramach pełnionych obowiązków".

Czytaj również: Minister przyznaje: Orlen sprawdzał opcję atomową

• 10.

JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

• Nie możemy się doczekać! 👌 @BIPolska @EECKatowice @AirVeinPoland @CerviRobotics twitter.com/MichWasowski/s…