Prezes OLPP straci stanowisko?

Autor: wnp.pl (Piotr Apanowicz)
12-05-2009 14:26
Prezes OLPP straci stanowisko?

W najbliższą środę odbędzie się zwołane w trybie pilnym posiedzenie rady nadzorczej Operatora Logistycznego Paliw Płynnych (OLPP). W porządku obrad przewidziane są zmiany w zarządzie spółki - dowiedzieliśmy się nieoficjalnie.

- Skarb państwa nie dokonywał ostatnio żadnej oceny prac zarządu OLPP, a zmiany w składzie zarządu pozostają w gestii rady nadzorczej spółki - powiedział nam Krzysztof Żuk, wiceminister skarbu państwa.
Zapewnił, że to nie z jego polecenia zwołane zostało posiedzenie rady z punktem zmian w zarządzie w porządku obrad.

Jak dowiedzieliśmy się nieoficjalnie, powodem decyzji o dokonaniu zmian w składzie zarządu spółki może być próba kwestionowania decyzji skarbu państwa o przejęciu OLPP przez PERN "Przyjaźń".

- Skoro resort skarbu podjął decyzję o takim połączeniu, zarząd OLPP niepotrzebnie próbował dyskutować na temat przesunięcia terminu tej operacji lub zmiany jej formy - wyjaśnia nasz informator.

Nie udało nam się ustalić o jakie zmiany w zarządzie chodzi, ale zdaniem naszego informatora najbardziej prawdopodobne jest odwołanie obecnego prezesa OLPP Wojciecha Włodarczyka.

Przypomnijmy, że w ciągu najbliższych dwóch miesięcy OLPP ma zostać włączone do grupy kapitałowej PERN, przy zachowaniu osobowości prawnej.