PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl

Autor: Rzeczpospolita
21-08-2008 05:53
Prezes Orlenu może stracić stanowisko

Powraca temat zmian w zarządzie największej polskiej firmy paliwowej. We wrześniu prezes Wojciech Heydel może zostać odwołany. Kandydatem na następcę jest... zastępca.

Z nieoficjalnych informacji "Rzeczpospolitej" wynika, że w przyszłym miesiącu może nastąpić wymiana szefa PKN Orlen. Rada nadzorcza, która może podjąć taką decyzję, zbiera się 19 września, a w programie obrad nie ma tematu "zmiany w zarządzie". Można go jednak uzupełnić - napisała "Rz".
Przyczyną ewentualnych zmian w zarządzie Orlenu miałaby być nie najlepsza współpraca Wojciecha Heydla (na zdjęciu) z pozostałymi członkami zarządu. Choć on sam zaprzecza pogłoskom na ten temat. - Zarząd pracuje normalnie, przygotowujemy strategię i omawiamy bieżące kwestie, kończymy ustalać podział kompetencji i obowiązków - powiedział "Rz" prezes Heydel.

Nie jest jednak tajemnicą, że jako prezes ma trudne zadanie - jego głównym zastępcą został Jacek Krawiec - główny konkurent w konkursie na szefa PKN, który odbywał się w maju. Gdy rada nadzorcza wybrała Heydla, minister skarbu oficjalnie skierował do zarządu Krawca jako swojego przedstawiciela.

Dla obserwatorów rynku widoczna jest w ostatnim czasie swoista potyczka medialna obu szefów Orlenu. Gdy Wojciech Heydel ostrożnie wypowiada się dla jednej gazety na temat przygotowywanej przez zarząd strategii dla koncernu, jego zastępca w wywiadzie dla innej szczegółowo omawia priorytety i zamierzenia Orlenu. Strategia ma być gotowa na przełomie września i października - czytamy w "Rzeczpospolitej".