PARTNER PORTALU partner portalu wnp.pl
partner portalu wnp.pl

Ruszył konkurs na stanowisko prezesa Lotosu

Autor: wnp.pl (Piotr Apanowicz)
19-05-2009 15:38
Ruszył konkurs na stanowisko prezesa Lotosu

Rada nadzorcza Grupy Lotos podjęła uchwałę w sprawie rozpoczęcia postępowania kwalifikacyjnego na stanowiska członków zarządu VII wspólnej kadencji, w tym prezesa zarządu spółki.

Rada nadzorcza poinformowała, że podjęła powyższą decyzję w związku z nadchodzącym końcem bieżącej kadencji zarządu spółki, która upływa 30 czerwca 2009 r.
Postępowanie kwalifikacyjne ma na celu wyłonienie zarządu w składzie do pięciu osób, w tym prezesa odpowiedzialnego za zarządzanie strategiczne i koordynację prac zarządu spółki.

Ponadto w toku postępowania kwalifikacyjnego mają zostać wybrani czterej członkowie zarządu, kierujący poszczególnymi pionami: produkcji, handlu, ekonomiczno-finansowym oraz rozwoju, poszukiwań i wydobycia.

O planach konkursu na stanowisko prezesa zarządu Lotosu mówiło się nieoficjalnie od kilku miesięcy. Wiceminister skarbu państwa Krzysztof Żuk zapewniał nas, że nie jest to bynajmniej rodzaj "wotum nieufności" wobec obecnego zarządu z prezesem Pawłem Olechnowiczem na czele, a jedynie standard, którego skarb państwa chce przestrzegać we wszystkich spółkach należących do skarbu państwa.

W odpowiedzi na wszczęcie postępowania konkursowego przez radę nadzorczą, Paweł Olechnowicz oświadczył, że podjął decyzję uczestniczenia w nim. Zobacz więcej: Paweł Olechnowicz zapowiada start w konkursie na szefa Lotosu

Paweł Olechnowicz pełni funkcję prezesa Grupy Lotos od 2002 roku i jest jednym z najdłużej pełniących tę funkcję menedżerów wśród wszystkich spółek należących do skarbu państwa.