Stacje paliw

Autor: wnp.pl (PA)
09-01-2018 08:58 |  aktualizacja: 09-01-2018 09:10
Stanowisko Orlenu w sprawie zmiany statutu

Orlen przymierza się do zakupu produktów sklepowych bezpośrednio u producentów

Fot. mat. prasowe

PKN Orlen opublikował stanowisko, w którym zaprzecza doniesieniom niektórych mediów, jakoby planowana zmiana statutu spółki rozszerzająca działalność firmy o hurtową sprzedaż artykułów spożywczych i przemysłowych miała jakikolwiek związek z mającymi wejść w życie ograniczeniami handlu w niedzielę.

• PKN Orlen dementuje informacje, jakoby planowana zmiana statutu spółki miała jakikolwiek związek z planowanymi ograniczeniami handlu w niedzielę.
  • Koncern przekonuje, że powodem jest decyzja o zmianie modelu zaopatrzenia stacji i kupowaniu części produktów sklepowych bezpośrednio u producentów i dostawców zamiast w hurtowniach prowadzonych przez podmioty trzecie.
  • Pilotaż tego projektu ma ruszyć w lipcu 2018 roku na 100 stacjach własnych, a pełne wdrożenie, wraz ze stacjami franczyzowymi, planowane jest na styczeń 2019 roku.
Jak wyjaśnia Orlen, proponowana zmiana statutu wynika ze strategii koncernu przyjętej w grudniu 2016 roku. „PKN Orlen od lat rozbudowuje ofertę sklepową na swoich stacjach paliw i jest w gronie europejskich liderów pod względem udziału marży ze sprzedaży pozapaliwowej w marży ze sprzedaży detalicznej ogółem. W związku z rosnącą skalą tej działalności podjęta została decyzja o zmianie modelu zaopatrzenia stacji i kupowaniu części produktów sklepowych bezpośrednio u producentów i dostawców zamiast w hurtowniach prowadzonych przez podmioty trzecie” - czytamy w stanowisku spółki.

Czytaj także PKN Orlen zwołał walne zgromadzenie.

PKN Orlen ujawnił, że obecnie jest w trakcie przygotowywania pilotażowego projektu zmiany systemu dystrybucji części produktów z oferty sklepowej. Po fazie testów i ewentualnym wdrożeniu projekt miałby obejmować wszystkie stacje własne koncernu (CODO) oraz tę część stacji franczyzowych (DOFO), które już teraz korzystają z potencjału zakupowego PKN Orlen.

Pilotaż ma ruszyć w lipcu 2018 roku na 100 stacjach własnych, a pełne wdrożenie, wraz ze stacjami franczyzowymi, planowane jest na styczeń 2019 roku.

Ponieważ stacje franczyzowe są samodzielnymi podmiotami gospodarczymi, konieczna jest zmiana statutu spółki w zakresie sprzedaży hurtowej. Koncern nie przewiduje jednak prowadzenia takiej sprzedaży do podmiotów innych niż stacje sieci franczyzowej Orlenu - tłumaczy spółka.