PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

Twarde stanowisko URE w sprawie podwójnych opłat

Autor: Maksymilian Graś, adwokat
05-02-2017 18:04 |  aktualizacja: 05-02-2017 14:11

Prezes URE w dalszym ciągu stoi na stanowisku, iż dochodzenie opłaty rocznej z tytułu prowadzonej działalności koncesjonowanej w podwójnej wysokości jest w niektórych przypadkach zgodne z prawem.

Tym samym urząd miałby być uprawniony do żądania tych opłat wstecznie, tj. za pięć lat licząc od końca roku, w którym obowiązek zapłaty drugiej opłaty powstał. Dotychczasowe spotkania przedstawicieli PIPP oraz przedstawiona w rozlicznych pismach argumentacja nie dały oczekiwanych rezultatów i nie przyczyniły się do odstąpienia od tych działań Prezesa URE.
Diabeł tkwi w szczegółach

Problem dotyczy tych podmiotów, które w jednym roku kalendarzowym miały co najmniej dwie koncesje o tym samym zakresie, np. dwie niezależne koncesje OPC na ten sam podmiot (np. jedna do końca czerwca danego roku, druga od początku lipca do końca roku). Ujawnił się on przede wszystkim w kontekście tych podmiotów, które nie złożyły wniosku o przedłużenie dotychczasowej koncesji, lecz wniosek o nową koncesję. Zdarzało się to w szczególności w sytuacji, gdy podmiot nie zdążył ze złożeniem wniosku o przedłużenie koncesji lub z innej przyczyny zawnioskował o nową koncesję zamiast o przedłużenie terminu obowiązywania dotychczasowej.

Dla przypomnienia - wniosek o przedłużenie terminu obowiązywania koncesji należy złożyć na 18 miesięcy przed dotychczasowym końcowym terminem ważności koncesji. Jeżeli temu terminowi się uchybi, wniosek jest traktowany, jak wniosek o nową koncesję. W razie wydania nowej koncesji, jako efekt niezłożenia wniosku o przedłużenie dotychczasowej koncesji, w jednym roku będą obowiązywać dwie niezależne koncesje. Jedna - na część roku, w którym obowiązywała jeszcze dotychczasowa koncesja, a na drugą część roku nowa koncesja.

W takiej sytuacji, zdaniem Prezesa URE, oddzielna opłata należna jest z tytułu pierwszej koncesji, druga zaś z tytułu drugiej, nowej koncesji. Nieistotne jest przy tym, jak przekonuje URE, że opłatę wylicza się od tego samego przychodu oraz że obciąża ona przedsiębiorcę dwukrotnie. Zdaniem Prezesa URE przepisy Ustawy - Prawo energetyczne oraz rozporządzenia regulującego zasady wyliczania i regulowania opłat rocznych z tytułu koncesji należy czytać dosłownie. Taka interpretacja nie pozostawia, jego zdaniem, żadnego pola do manewru, a opłata powinna zostać uregulowana oddzielnie dla każdego z dokumentów koncesji.