PARTNER PORTALU partner portalu wnp.pl

Wspólne stanowisko branży motoryzacyjnej i naftowej w sprawie promowania biopaliw

Autor: wnp.pl (Marcin Szczepański)
24-06-2010 12:54

Europejskie Stowarzyszenie Producentów Samochodów (ACEA) i Europejskie Stowarzyszenie Przemysłu Naftowego (Europia) ustaliły wspólne stanowisko w sprawie ostatnio opublikowanych przez Komisję Europejską kryteriów zrównoważonego rozwoju - donosi portal e-biopaliwa.pl. Obydwie instytucje są gotowe do wspólnej pomocy w osiągnięciu celów wyznaczonych przez Europejskie ustawodawstwo. Działania te związane są z obniżeniem emisji gazów cieplarnianych i zapewnienie surowców do produkcji biopaliw zgodnych z kryteriami zrównoważonego rozwoju.

Zdaniem obu organizacji konieczne jest skoordynowane podejście pomiędzy państwami członkowskimi w sprawie sporządzenia zharmonizowanych harmonogramów wprowadzenia paliw na rynek i specyfikacji dotyczących biokomponentów.
Ich zdaniem Europejski Komitet Normalizacyjny (CEN) powinien być wykorzystany do wprowadzenia odpowiednich zmian w specyfikacji paliw rynkowych tak aby były przyjęte przez wszystkie kraje UE-27 bez konsekwencji dla ochrony środowiska albo działania pojazdów.

Harmonogram realizacji musi dawać wystarczająco czasu przemysłowi paliwowemu na opracowanie odpowiednich paliw, inwestycje produkcyjne i logistyczne, zaś przemysł samochodowy musi opracować i zainwestować w nowe kompatybilne pojazdy.

Państwa członkowskie powinny unikać tworzenia wielu specyfikacji paliw aby uniknąć dezorientacji klientów i prowadzić do zmniejszenia zaufania w biopaliwa, co będzie przeszkadzało w spełnieniu obowiązku wykorzystania energii odnawialnych w państwach członkowskich.

Na razie ACEA i EUROPIA zwracają się do Unii Europejskiej oraz państw członkowskich o ustalenie zharmonizowanego i progresywnych celów dla odnawialnych energii w transporcie drogowym, które uwzględniałyby ograniczenia w blendowaniu biokomponentów do paliw określone przez dyrektywę FQD oraz specyfikacje CEN dla nowych paliw.

Poza sektorem drogowym, pozostałe gałęzie przemysłu transportowego także powinny brać udział w realizacji 10 proc. celu wyznaczonego przez europejskie prawo. Mimo, że wkład ich może być niewielki, nie powinno się uniemożliwiać im realizacji działań w zakresie promowania energii odnawialnych. Ograniczenia surowcowe dla produkcji zamienników oleju napędowego/destylatów już wpływają na transport drogowy.

Wspólne stanowisko ACEA i EUROPIA zostało ogłoszone w liście podpisanym przez obie strony w dniu 18 czerwca tego roku.