PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

Jest kandydat na stanowisko prezesa Lotos Upstream

Autor: Grzegorz Dyjak
13-03-2019 16:50
Jest kandydat na stanowisko prezesa Lotos Upstream

Platforma Lotos Upstream w Norwegii

Fot. materiały prasowe

Zakończył się konkurs na stanowisko prezesa spółki Lotos Upstream, odpowiedzialnej z Grupie Lotos za zagraniczne koncesje wydobywcze - poinformował w środę, 13 marca, Paweł Demski, wiceprezes zarządu ds. Inwestycji i Innowacji.

• Dotychczasowy prezes Lotos Upstream Gavin Graham odszedł do firmy Echo Energy z Wielkiej Brytanii.
  • Pierwsze dwa konkursy na stanowisko jego następcy nie przyniosły rozstrzygnięcia.
  • Lotos Upstream zarejestrowano w 2017 roku, a działalność operacyjną spółka rozpoczęła w lutym 2018 roku.
- Co do prezesa Lotos Upstream to mogę powiedzieć, że jesteśmy po konkursie. Udało się go wyłonić natomiast trwają jeszcze negocjacje z kandydatem. Komunikat w tej sprawie będzie w tym tygodniu albo w przyszłym, jeżeli dojdziemy do porozumienia. Jest to osoba o dużym doświadczeniu - powiedział na konferencji prasowej Paweł Demski, wiceprezes zarządu ds. inwestycji i innowacji w Grupie Lotos.

To już kolejne podejście do wyboru prezesa Lotos Upstream III kadencji. W styczniu odbyło się, bez rozstrzygnięcia, powtórzone postępowanie kwalifikacyjne na to stanowisko. Analogiczne postępowanie zostało już wcześniej przeprowadzone w grudniu 2018 roku, ale zakończyło się bez wyłonienia kandydata na nowego prezesa spółki.

Jakie wymogi musi spełniać kandydat

Wśród wymogów dla kandydatów na to stanowisko znalazły się m.in.: co najmniej 5-letni okres zatrudnienia oraz co najmniej 3-letnie doświadczenie na stanowiskach kierowniczych lub samodzielnych. Dodatkowym atutem ma być biegła znajomość języka angielskiego, w którym ma zostać przeprowadzona część rozmowy kwalifikacyjnej

W trakcie rozmowy kandydaci musieli wykazać się wiedzą o sektorze, w którym działa Lotos Upstream, znajomością zagadnień związanych z zarządzaniem i kierowaniem zespołami pracowników, a także znajomością zasad funkcjonowania spółek handlowych, ze szczególnym uwzględnieniem funkcjonowania grup kapitałowych oraz zasad nadzoru właścicielskiego.

Już w listopadzie 2018 roku spółka Echo Energy poinformowała o zatrudnieniu Gavina Grahama, od jesieni 2017 roku prezesa spółki Lotos Upstream, a wcześniej od lutego do czerwca 2017 r. wiceprezesa Lotos Upstream. W firmie z siedzibą w Londynie otrzymał stanowisko dyrektora nie wykonawczego.

Lotos Upstream działa od ponad roku

Grupa Lotos SA [LTS]

kurs:

86.5000 PLN -4.5000 (-4.95%)

Notowania | Analiza techniczna

• Zdzisiek 2019-03-14 08:21:44
    Brytyjski Szelf Kontynentalny się skończył. Lepiej nie pakować tam kasy. Sprytni Brytole….Zabawa skoczy się jak KGHM w Chile czy Police w Senegalu...
  • stando 2019-03-14 14:02:46
    Znajomość angielskiego ma być dodatkowym atutem!!!!!!. Gość ma zarządzać zagranicznymi operacjami firmy , a znajomość angielskiego nie jest podstawowym wymogiem tylko atutem. Ani chybi szykuje się stanowisko dla kolejnego Pisiewicza żeby brał kasę, a robotę i tak odwali fachowiec za o wiele mniejsze pieniądze.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.228.42.25
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum