Stacje paliw

Stanowisko Orlenu w sprawie zmiany statutu

Autor: wnp.pl (PA)
09-01-2018 08:58 |  aktualizacja: 09-01-2018 09:10

PKN Orlen opublikował stanowisko, w którym zaprzecza doniesieniom niektórych mediów, jakoby planowana zmiana statutu spółki rozszerzająca działalność firmy o hurtową sprzedaż artykułów spożywczych i przemysłowych miała jakikolwiek związek z mającymi wejść w życie ograniczeniami handlu w niedzielę.

Według Orlenu poszerzenie zapisu statutowego o poszczególne kategorie wynika ze specyfiki Polskiej Klasyfikacji Działalności. Na przykład potencjalna sprzedaż klientom stacji franczyzowych koszulek sportowych Orlen Warsaw Marathon wymaga wpisania sprzedaży hurtowej odzieży i obuwia, a kubków do kawy z logo Stop Cafe - wpisania sprzedaży hurtowej wyrobów porcelanowych, ceramicznych i szklanych.

W porządku obrad zwołanego na 2 lutego br. Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia spółki znajduje się zmiana statutu obejmująca dodanie 18 nowych punktów do paragrafu określającego obszar działania spółki, m.in. o sprzedaż hurtową owoców i warzyw, mięsa i wyrobów z mięsa, mleka, wyrobów mleczarskich, jaj, olejów i tłuszczów jadalnych, napojów alkoholowych i bezalkoholowych, wyrobów tytoniowych, cukru, czekolady, wyrobów cukierniczych i piekarskich, herbaty, kawy, kakao i przypraw, a także odzieży i obuwia, elektrycznych artykułów użytku domowego, wyrobów porcelanowych, ceramicznych i szklanych oraz środków czyszczących, perfum i kosmetyków czy zegarków, zegarów i biżuterii. Część mediów sugerowała, że może to mieć związek z wchodzącymi w życie w marcu ograniczeniami handlu w niedzielę.

Czytaj również Nowe punkty stop.cafe i sklepy O!Shop już na ponad 100 stacjach Orlen.